OPERATIES EN INFORMATIE

Informatie over chippen en registreren van honden

Voordat wij een pup chippen hebben we uw UBN nummer nodig! (Ook als u eenmalig een nestje heeft).

Registratieregels voor houders van honden

Steeds meer mensen nemen een hond. Sinds 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt en geregistreerd zijn bij een aangewezen portaal. Deze portalen geven de diergegevens door aan RVO.

Daar komt nu het Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) voor. Dit EU-paspoort is verplicht voor alle honden, geboren of geïmporteerd na 1 november 2021.

Wat betekent dat voor u als niet bedrijfsmatig houder van honden? Krijgt uw hond een nestje? Verkoopt u uw hond, of haalt u een hond uit het buitenland? Dan moet u uw dierlocatie registreren met een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) bij RVO. Een UBN nummer kunt u zelf aanvragen bij de RVO. Zie ook onderstaande link.

Direct een UBN aanvragen: https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

Zie voor verdere chip-informatie op: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/houders-van-honden

 

 

 

Operaties

Een operatie is vaak voor eigenaar en huisdier een ingrijpende gebeurtenis. Om u voor te bereiden op wat er komen gaat en om te zorgen dat u goed voorbereid bent hebben we deze informatiepagina opgesteld. De informatie die hier staat geldt voor de meeste operaties, natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Heeft u vragen aarzel dan niet om contact met ons op te nemen op 0172-605050!

Tijden
Brengen: op de dag van de operatie tussen 8.30 – 10.00 uur in Ter Aar, Kerkweg 9.
Nuchter: vanaf 22.00 uur de dag ervoor geen eten, water mag wel (konijnen mogen niet nuchter zijn).
Ophalen: we bellen als uw dier goed wakker is en opgehaald kan worden. Meestal is dit rond lunch-tijd.
In overleg kunnen andere tijden afgesproken worden. 

Narcose-Risico
Een risico is er altijd, maar is erg klein. Narcose is maatwerk en wordt  aangepast  aan het individuele dier en het type operatie/behandeling. Uw dier wordt vlak voor de narcose onderzocht en gewogen. Met dit onderzoek vooraf en een goede controle tijdens en na de narcose is het risico zeer klein. Een pre-anesthetisch bloedonderzoek, waar onder andere de lever- en nier-waardes bepaald worden kan verstandig zijn, zodat het risico nog beter ingeschat kan worden. Dit kan vlak voor de operatie (als het dier toch al nuchter is voor de operatie) gedaan worden. De kosten hiervan zijn ongeveer 70 euro. U kunt hier altijd om vragen.

VOOR DE OPERATIE

Planning
Als u een afspraak wilt of moet maken voor de operatie van uw huisdier, vermeld daarbij duidelijk waarom het gaat en of er eventueel nog andere dingen moeten gebeuren, nu hij toch onder narcose is. Wij kunnen dan voldoende tijd voor u inplannen.

Medicijnen
Gebruikt uw huisdier bepaalde medicijnen, meld dit dan bij het maken van de afspraak en aan de balie bij het wegbrengen. Ook wanneer voor het laatst de medicijnen zijn gegeven.

Let op!
Als er gezondheidsklachten optreden tussen het moment van het maken van de afspraak en de operatie zelf, overleg dan zo snel mogelijk met de dierenarts.

De oppas
In het algemeen kunt u uw dier vanaf 14.00 uur weer ophalen op de praktijk in Ter Aar. Zorg dat er iemand thuis is op de dag van de operatie. Uw huisdier kan dan nog niet alleen blijven.

DE DAG VAN DE OPERATIE

Nuchter
Voor honden en katten geldt dat ze nuchter moeten zijn. Dit voorkomt dat uw dier tijdens de narcose gaat braken en voorkomt dat er voedsel in zijn longen terecht komt. Ze mogen 12 uur voor de operatie niets meer eten. Voor katten kan dit betekenden dat u ze 12 uur voor de operatie binnenhoudt, om te voorkomen dat ze elders hun eten bij elkaar zoeken. Water drinken mag altijd wel.

Fretten
Fretten mogen tot 6 uur voor de operatie eten en moeten daarna nuchter gehouden worden. Water drinken mag wel.

Knaagdieren en konijnen
Knaagdieren en konijnen mogen niet nuchter zijn en het is zelfs goed om wat van hun eigen voer mee te geven.

Plassen
Laat een hond vooraf plassen en zijn behoefte doen.

Bereikbaar 
Laat een telefoonnummer achter waarop u tijdens de operatie en daarna bereikbaar bent. In principe wordt u niet gebeld, maar mochten we willen overleggen of hij kan pas later opgehaald worden (bv als er een spoedgeval tussendoor komt) dan kunnen we u informeren.

DE EERSTE UREN NA DE OPERATIE

Naar huis
Uw huisdier komt na de operatie bij uit de narcose in een verwarmde omgeving en wordt goed in de gaten gehouden. Als het nodig is, krijgt hij medicatie toegediend. U kunt uw huisdier, normaal gesproken, vanaf 13.00 uur weer op komen halen. Hij is dan goed wakker.

Extra zorg
De narcose heeft tot gevolg dat uw dier wankel, moe en soms misselijk is. Hij heeft de eerste dag veel extra zorg en aandacht nodig.

Reactie 
Let er op dat het geopereerde dier niet weer suf wordt. Het moet wel op uw aandacht reageren.

Temperatuur 
Het dier moet warm aanvoelen. Als u twijfelt kunt u de lichaamstemperatuur meten met een thermometer in de anus. De temperatuur moet tussen de 38 en 39 graden liggen.

Let op!
U krijgt instructies over het eten, drinken en medicijngebruik van uw huisdier op papier mee. Volg deze nauwkeurig op, het zal meehelpen aan een spoedig herstel.

Likken en krabben
Operatiewonden worden bij huisdieren meestal niet verbonden. Gaat uw dier er toch aan likken of krabben, overleg dan met de dierenarts wat u daaraan kunt doen, het kan bijvoorbeeld nodig zijn een kap/kraag om te doen.

Warm houden en uitlaten
Houdt uw huisdier warm en rustig en laat de hond korte stukjes uit aan de riem.

Springen.
Zorg dat uw dier niet springt na de operatie, bv zorg dat de kat thuis niet op hoge meubels springt.

DE EERST DAGEN NA DE OPERATIE

Uitlaten
Afhankelijk van de aard van de ingreep laat u uw hond de eerste 10 dagen aangelijnd uit. Laat hem niet springen of spelen.

Nog niet naar buiten
Houd uw kat minimaal de eerste 2 dagen na de operatie binnen, door de narcose kan hij nog wat wankel en gedesoriënteerd zijn en bijvoorbeeld in een sloot vallen. Afhankelijk van de ingreep, kan het mogelijk zijn dat de kat langer dan 2 dagen binnen moet blijven. U wordt hierover geïnformeerd op het moment dat u uw kat weer op komt halen.

Hechtingen
De hechtingen lossen in principe vanzelf op. Als dit niet het geval is, moet u na 10 dagen terug komen om ze te laten verwijderen. U kunt hiervoor direct een afspraak maken. Wij rekenen hier geen extra kosten voor.

Controle
Als alles goed gaat, hoeft u niet terug te komen voor controle. Bij twijfel mag u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Aan een operatie-controlebezoek zijn geen extra kosten verbonden.

Uw dier is meestal snel weer de oude. Maar soms gebeuren er dingen waardoor u ongerust wordt.

U WAARSCHUWT DE DIERENARTS ALS UW DIER:

  • enkele uren na thuiskomst nog steeds erg suf is of steeds suffer wordt.
  • erg koud aanvoelt.
  • meer dan enkele druppels bloed uit de wond verliest.
  • bleek wordt, u kunt dit zien aan de slijmvliezen in de bek en het tandvlees.
  • veel braakt.
  • de dag na de operatie nog niet wil drinken en eten.
  • thuis erg onrustig wordt.
  • overmatig aan de wond likt of krabt.
  • rondom de wond rood en/of dik wordt.

Neem bij twijfel of ongerustheid gerust contact met ons op: 0172-605050